The Ten Most Frequently Asked
Questions About Inspecting

Threads

Industry in general is becoming much more concemed about the quality of all the
products and components received because it is realized that high quality assemblies can
not be produced without starting with high guality components. Since fasteners play
such a vital role in producing high quality assemblies efficiently they are coming under
closer scrutiny every day. One obvious reaction by fastener end users is a desire 1o
inspect and measure the thread of fasteners more thoroughly and completely.
Unfortunately there are several misunderstandings about the correct practices, proce-
dures and gages to be used in inspecting threads.

The same questions and misunderstandings occur frequently. Below are the 10 most
commonly asked questions and simple explanations for them:

Question #1: If a print specifies a 2A
external thread and is to be commer-
cially plated, what are the correct gages
to use?

Answer:

A, Unless a print states “2A after plate™ it
must be assumed that the 2A gaging is
required before and not after plating.

B. Per AN.5.1. B1.1 Section 6 1982 spec-
ification: “Threads accepted to Class 2A
limits before coating are accepted afier coat-
ing by basic size Class 3A Go gaging.”

Question #2: Why can’t you measure a
Class 2A part with 2A gages before and
after plating?

Answer:

A. Plating is a deposit on the surface of a
part. This deposit must therefore increase

the size of the thread. If a part gages at 2A
high limit before plating it must be accept-
able at some larger size after plating.

B. Class 2A threads have a plating
allowance provided. This means that the
maximum 2A pitch diameter may be
increased by the amouni of the plating
allowance and still be an acceptable
thread.

You will note that the maximum pitch
diameter of a 1/4-20 2A thread (.2164)
plus the allowance (0011) is exactly equal
to the 1/4-20 3A maximum pitch diameter
(.2175).

2164
plus 0011
equals 2175

1/4-20 24 max. PD.
+1/4-20 2ZA allowance
1/4-20 3A max. BD.

C. A 60 degree thread’s pitch diamerer
increases by 4 times the thickness of the

PITCH LINE BEFORE PLATE

The effect of plating build up on thread pitch diameters
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plating thickness applied. This is because
the gaging position has moved outward on
two adjacent thread flanks on both sides
of the part, increasing the pitch diameter a
total of 4 times the plating thickness.

Question #3: Can I buy plain finish 3A
parts, have them plated and gage them?
Answer:

No. Plain finish 3A threads such as are
common on socket head cap screws can
not be plated and still be expected to gage.
Class 3A has no plating allowance, If a
product is to gage “3A after plating” the
pitch diameter must be made 4 to 6 times
smaller than the thickness of the plating to
be applied.

Question #4: Since a plated Class 2A
external thread is gaged with a 3A Go
page after plating, is a 2B internal thread
gaged with a 3B Go gage after plating?

Answer:

Mo, Per ANSL B1L1 Section 7.7 (1982):
“The minimum material limit of tolerance
classes for internal threads is basic, with
no allow-ance available to accommodate a
coating.”

If imernal threads are to be plated they
must be produced oversized by 4 to 6
times the thickness of the plating 1o be
applied. When a print specifies a Class 2B
thread and plating, it must be assumed
that the parts must gage 2B after plating.

Question #5: How does plating affect
metric 6g external threads?

Answer:

Per ANS.I B1.13M Section 8.2 (1982):
“Unless otherwise specified, size limits
for standard external threads tolerance
Class Gg...apply prior to coating... The
thread after coating is subject to accep-
tance using a basic (tolerance position h)
size Go thread gage...” This means you
are o use 6h Go gages afier plating.

Question #6: What about 6H internal
metric threads which are plated?
Answer:
Internal metric 6H threads do not have a
plating allowance. The threads must be
tapped with a pitch diameter 4 to 6 times
larger than the thickness of the plating to
be applied.

Continned on page 27
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Question #7: Can a thread enter a
NoGo gage at all and be acceptable?
Answer:
Yes, Per ANS.0. BL.2 (1974) and Fed-
Sid-H28/6A (March 5, 1985):
“NoGo plug and ring gages accept prod-
uct threads based upon engagement with
no more than 3 threads,”

In other words a NoGo ring gage may
o onto a bolt or screw up to but not more
than 3 threads and still be acceptable.

ting measure .2164 to 2164 and your Go
gage is set correctly at 2164, you rightful-
Iy accept the parts. However, if your cus-
tomer’s gage is set at .2161 he rightfully
rejects the parts.

“A new certified Go ring
gage may completely
wear out after measuring
only 150 to 300 parts.”

Thread Ring and Plug Gages

Question #8: Can parts be accepted if
the threads are nicked?

Answer:

It depends on how bad the nicks are. Per
the IFI 5th edition [F1-105 section 4. 10
“Micks and gouges located in the threaded
length are permissible discontinuities pro-
viding the proper Go thread gage will
assemble on the thread with the applica-
tion of not more than 12 times D inch
pounds of torque, where D is the nominal
bolt or screw in inches,”™

Example: 1/2-13 Bolt
500 % 12 =6 inch pounds
Maximum torgue to apply Go
thread ring.

Question #9: How can I inspect threads

with my certified ring gages and pass

them and my customer inspect the same

part with his certified ring gages and

reject them?

Answer:

A, Standard “X" tolerance adjustable ring

gages have a 0003 (3 tenths) tolerance on

their pitch diameter settings.

Example: 1/4-20 2A thread maximum
Pitch Diameter 2164

1/4-20 2A Go Ring Tolerance
21061 w2164

Therefore if the parts you are submit-

Both of you are correct and both of
vou have good pages. These situations
must be resolved by measuring the parts
with a variable gaging system such as the
Tri-Roll Thread Comparator to determine
what the actual thread size is to determine
if they are in fact good or bad.

B. This situation occurs frequently and is
one of the reasons why variable thread
gaging is gaining rapid acceptance. It
climinates controversy.

C. Many companies try (o save money by
not having setting plugs for their
adjustable ring gages and rely solely on
outside calibration services to inspect their
gages. This is a dangerous way 1o save
money. Adjustable ring gages are just that.
They can be adjusted to change size. If
they are dropped on a hard surface they
can casily be knocked out of calibration,
but without a setting plug you do not
know that, Also, ring gages wear out, par-
ticularly the Go gage. A new certified Go
ring gage may completely wear out afler
measuring only 150 to 300 parts, This is
especially possible if you are measuring
socket products on Grade 8 parts with
slightly nicked threads.

Again, if you do not have your own
setting plugs you can not tell this. If you

Tri-Rolf Thread Comparators
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recalibrate your ring gages once a year
outside you may be using a bad gage for
11-1/2 months and not know it

It is simple to check your own rings
with a setting plug. What you save by not
buying sewting plugs can all be lost on one
rejection. An investment in your own set-
ting plugs is money well spent for
improved quality.

Question #10: [ supply parts to Military
specifications that require they be
inspected to Mil-5td-7742B and Mil-
Std-Z879A, What does that mean?
Answer:

It means different things depending on the
inspection method specified (A. B or C)
and the thread class of the part. Today this
is the ceneral interpretation:

Class 24 Threads (Mil-Std 77428

Go and NoGo ring gages are acceptable,
Class 3A Go rings should be used after
plating. This is Method A.

Class 3A Threads (Mil-Std-7T743B):

Go Ring can be used. Multiple grove rolls
on a variable gaging system may be used
instead. Minimum material limits must be
inspected with a single element variable
device such as the Tri-Roll Comparator
Measuring System., This is Method B.

Class 3A "I Threads (Mil-Std 38794 ):
Go ring can be used but variable gaging
method preferred. Minimum material lim-
its must be gaged with single element
variable gage. Lead error and roundness
must be measured with variable measur-
ing devices. This can be done with multi-
ple grooved rolls such as are used for
measuring maximum material limits
instead of a Go ring. The root radivs and
minor diameter must be measured with an
optical comparator having a minimum of
a 20 power lens.

For further clarification on these and other
thread measuring questions contact
Fastener Inspection Products at (817) 293-
g993, O

See Reference Hiustration on page 29
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